Want wat ook een ander zegt, er is kaas genoeg

zaterdag 15 maart 2008

Brief voor een prinses (ding#13)


Aan: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien
Van: Annamuis, Treelertrash en schrijverdezes
Betreft: Opheffing van de Bibliobus per 1-1-2009


Rotterdam, 15 maart 2008


Koninklijke Hoogheid,


Op de website van de door u opgerichte Stichting Lezen & Schrijven lazen wij het volgende:
'Prinses Laurentien zet zich al jaren in voor geletterdheid vanuit de opvatting dat geletterdheid een voorwaarde is voor een gezonde, sterke en duurzame samenleving.'

Deze opvatting is ook de onze en dat is de reden dat wij ons tot U richten. U bent tevens erevoorzitter van de Vereniging voor Openbare Bibliotheken; ook daarom zien wij in U iemand die het door ons genoemde probleem serieus zal nemen.

Sinds enige weken is onze commune lid van de bibliobus. Wij lezen voor het eerst iets anders dan dingen in het oud papier en Griekse mythen en sagen.

Net als 1,5 miljoen Nederlanders hebben ook wij moeite met rekenen, lezen en schrijven. Dat heet 'laaggeletterd', zagen wij. Het gevolg van dit probleem is dat wij niet volwaardig deel kunnen nemen aan de informatiemaatschappij. Ook kunnen wij onze doelen niet realiseren en onze kennis en vaardigheden niet optimaal ontplooien. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand, lazen wij; gelukkig is het met ons zo ver niet gekomen. Leesbevordering is belangrijk, daarom zijn wij van plan iedere morgen voor het slapengaan de j.m. (jonge muizen) voor te lezen; hun taalbeheersing en woordenschat zullen toenemen en daarmee samenhangend hun zelfvertrouwen en kansen op een geslaagd leven, wat dat dan ook inhoudt.

Maar nu dit! Toen deze week de bibliobus langs kwam aan de dijk om 'Dekselse Diederik' af te geven, sloeg ons de angst om het hart. In een mededeling lazen wij dat de bibliobus volgend jaar niet meer rijdt! Niet alleen bij ons, alle bussen stoppen! Dit kan toch niet waar zijn. Wij leven weliswaar niet in Musopia, maar Nederland is een welvarende natie. Veel mensen en communes zullen hier de dupe van zijn en weer terugkeren naar hun prehistorisch isolement. Net nu het leuk werd.....

Dit alles schrijven wij U omdat U als erevoorzitter van de Vereniging voor Openbare Bibliotheken dit toch ook onrustbarend beleid moet vinden. Bovendien zult U als moeder van kinderen in de voorlees-leeftijd weten hoe belangrijk het voorlezen is. Maar om te kunnen voorlezen zijn wel boeken nodig! Als je in een kleine dorpsgemeenschap of een geïsoleerde commune woont, is het niet eenvoudig om aan boeken te komen. De bibliobus is daarvoor een prima oplossing.

Nu is helaas besloten deze prachtige voorziening per 1-1-2009 op te heffen. Velen zullen hierdoor getroffen worden.

Wij begrijpen niet hoe enerzijds de leesbevordering en de strijd tegen de laaggeletterdheid gepropageerd kunnen worden, terwijl tegelijkertijd de toegang tot leesmateriaal drastisch beperkt wordt. Dit lijkt ons geen samenhangend beleid.

Koninklijke Hoogheid, wij rekenen op Uw begrip en zouden het zeer waarderen als U zich zou willen inzetten voor het behoud van de bibliobus. Het in de strijd tegen de laaggeletterheid met de ene hand geven en met de andere nemen, lijkt ons verspilling van geld en energie.

Is het mogelijk dat U ons iets laat weten? Wij zouden U daar zeer erkentelijk voor zijn. U kunt gebruik maken van dit e-mailadres: muizenoor@gmail.com


Met de meeste hoogachting,


Annamuis, Treelertrash en schrijverdezes

5 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Daar staat hij dan! Ik hoop dat ze hem leest. Misschien doen de Oranjes aan blogspotten, dan hebben ze hem zo te pakken.
Groeten van schrvrdzs

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Wel nou nog mooier! Ik dacht dat jij naar je holletje was. PL mag wel trots wezen.
Groet van schrvrdzs

muizenoor zei

Ja, en ik heb ook m'n Meebo-ding oranje gemaakt!
Tja, dat nachtelijk bloggen, daar gaan we weer...
Groet, Anna

Unknown zei

Een prachtige brief hoor!

En ze zijn volgens mij best digitaal onderlegd op het paleis. Ik herinner me vaag nog iets van Mabel en Wikipedia :-)

Ria Smith zei

Dit is echt goed. Raar idee, dat ik er ergens collega's zijn die ik misschien niet of misschien wel ken, maar die in elk geval vlijmscherp hun boosheid weten te omschrijven.
Perfecte brief.
Groet,
Ria S