Want wat ook een ander zegt, er is kaas genoeg

zaterdag 29 mei 2010

Clematis idtvdb



Ha Schrijver,

Dit is 'm dan, of ze, want wel echt een meisjes-clematis met al dat roze! Nu de naam nog even googelen.

Later die middag: 'Nelly Moser'!

13 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Nog later die middag: dankjulliewel!! Wat een mooie foto en wat een mooie clematis! Ik heb de naam al verschillende keren ergens gelezen (o.a. in het boek van clematis-specialist Romke van de Kaa, Buiten de perken), maar dat ze er zo prachtig uitzag wist ik niet. Ik was altijd een fan van montana Elisabeth (die bij mij helaas dood is gegaan), die vind ik ook nog steeds mooi, maar Nelly M. is wel een stuk spectaculairder.
Als de j.m. soms nog meer mooie bloemen idtvdb willen fotgraferen, ik vind het in elk geval reuze leuk!
Groet, schrvrdzs

schrijverdezes zei

Ik geloof dat Elizabeth met een z moet.
'unisms'

muizenoor zei

Ha Schrijver,
En jij bedankt voor de fijne complimenten! Ik heb ze doorgegeven aan de j.m. en de clematis. De montana Elizabeth ziet er ook prachtig uit, wat een bloemenweelde ... Ben je van plan een nieuwe Elizabeth neer te zetten als de schutting klaar is?
Ik zal het tegen de j.m. zeggen, van de foto's. Idtvdb bloeien op dit moment papavers, havikskruid, reseda, bieslook en salie, geranium, valeriaan en aardbeien. Maar het regent nu, dus wordt dat iets voor weer later.
Hoe is het met die mooie campanula die je in de tuin had staan? Heette die geen Elisabeth (met een s)?
Groet, Anna
'anduate'

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Ik héb een nieuwe clematis E. geplant want die stond aan de andere kant, waar nog een oude schutting staat (als je het nog kunt volgen). Ik heb er twee jaar geleden letterlijk stad en land voor afgelopen (en gefietst, getreind en gebust), maar toen ik er eindelijk een bemachtigd had wilde hij het niet doen. Dat was wel treurig.
De campanula E. stond in een emmer en kwam dit jaar maar heel bescheiden op, daarom heb ik bij Ploeger een paar nieuwe plantjes ervan gekocht en die doen het nu aardig. Ze bloeien nog niet.
Wat me verbaast is dit: hoe weet jij dat ik campanula E. heb? Ik zal het je dus zelf wel verteld hebben, maar dan is het weer bijzonder dat je het nog weet, want ik herinner het me echt niet.
Groet, schrvrdzs

muizenoor zei

Ha Schrijver,
Moest je weer zoveel moeite doen voor de nieuwe clematis E.? Hopelijk loopt het nu beter af. Maak elke dag een praatje en zeg 'groei groei' als je haast hebt.
Je had inderdaad een keer verteld over je campanula E., die ik niet kende maar erg mooi vond en 'Elisabeth' deed een belletje rinkelen. Heb je meer bijzondere planten aangeschaft?
Groet, Anna

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Ik geloof dat ik het een beetje onduidelijk opschreef... Met de 'nieuwe' clematis E. bedoelde ik die van 2 jaar geleden. Daarvoor had ik de 'oude', die na een jaar of 10 doodging. De nieuwe ging bijna meteen dood. Ik heb op die plaats geen andere meer gezet. Ik heb nog wel een montana Rubens, gewoon van de markt (of misschien van Praxis, ik wee het niet meer). Ik denk dat ik die vorig jaar gekocht heb, maar hij staat nog in de pot. Ik vind hem iets minder mooi dan Elizabeth, maar eigenlijk slaat dat nergens op.
Nee, verder heb ik niets bijzonders gekocht. Ik was bij Ploeger omdat ik een damastbloem wilde hebben (had ik altijd, maar was ook doodgegaan), maar die waren uitverkocht. Dus ga ik nog maar eens.
Groet, schrvrdzs

muizenoor zei

Ha Schrijver,
De montana Rubens mag er ook best zijn. En damastbloemen, ruiken die echt zo lekker? Wij hebben ze niet idtvdb. Ze zien er mooi uit, die lila-blauwe vooral.
Groet, Anna

schrijverdezes zei

Ha Anna,
De witte ruikt in elk geval erg lekker, vooral in de schemering. Ik heb alleen maar de witte gehad, dus of de paarse ook lekker ruikt weet ik niet, maar ik denk het wel. Als het donker wordt, en hij dus lekker gaat ruiken, zie je de witte mooi oplichten, daarom vind ik die het leukste. En ik heb een 'wit hoekje' in de tuin (met vooral wit bloeiende planten bedoel ik), dus daar past hij leuk in. Maar nu zit ik even zonder.
Groet, schrvrdzs

schrijverdezes zei

p.s. Ik zie nu pas dat je 'lila-blauw' schreef. Dat klinkt toch ook wel heel mooi. In mijn herinnering is hij lichtpaars, maar wie weet zijn er nog meer kleuren. Ik kocht mijn eerste damastbloem bij de mevrouw op de markt die in het Hema-boekje staat. Dat is al weer jaren geleden.

muizenoor zei

Ha Schrijver,
Je tuiniert op kleur, dat klinkt meteen professioneel! Dat de damastbloem oplicht in het donker zie ik zo voor me. De verbena bonariensis idtvdb doet dat ook, het is pure magie. Komen er veel insecten op de damastbloem af?
Of 'lila-blauw' klopt weet ik niet. De j.m. googelde op afbeeldingen, misschien is lila-blauw lichtpaars in RL.
Groet, Anna

schrijverdezes zei

Ha Anna,
'Tuinieren op kleur' is wel erg mooi gezegd voor het bij elkaar zetten van wat witte planten. In de rest van de tuin is het maar een rommeltje (en bovendien is daar momenteel eigenlijk alleen groen te zien, ook een kleur zul je zeggen).
De verbena bonariensis heb ik gegoogeld, maar ik zag alleen foto's van paarse planten. Er is blijkbaar ook een witte variant van? Die wil ik dan graag eens kopen, want dat oplichten vind ik altijd erg leuk. Ik kende alleen de lage verbena, die meestal in bloembakken zit.
Ik geloof niet dat de damastbloem veel insecten trekt, maar misschien vallen ze niet op in het donker?
Groet van tuin tot tuin, schrvrdzs

muizenoor zei

Ha Schrijver,
De verbena bonariensis is lavendelblauw maar licht gek genoeg (of niet) op als het donker wordt. Een mooi extraatje naast de insekten die de verbena fijn vinden. Jammer genoeg is er geen witte verbena bonariensis.
Komen er geen nachtvlinders op de damastbloemen af? Nachtvlinders kunnen erg goed ruiken.
Groet, Anna

schrijverdezes zei

Ha Anna,
Inderdaad bijzonder, dat oplichtende lavendelblauw!
Ik weet niet of er bij mij in de buurt wel nachtvlinders zijn. Of zitten die overal? Ik heb ze nog nooit gezien, maar dat zegt niets want 's nachts is het donker en ik ben dan ook meestal niet buiten. Maar de damasbloem ruikt zó lekker dat het haast wel moet. Alleen, ik heb nog steeds geen damastbloem...
Ik vond op de site van Ploeger een witte verbena die op de verbena bonariensis lijkt, ook een hoge. 'Een must' stond er volgens mij bij, dus die zal ook vast mooi zijn. Als ik de damastbloem (ooit nog eens) ga kopen, zal ik er naar kijken.
Groet, v/h schrvrdzs